piątek, 13 grudnia 2013

Muffinki kakaowo-sernikowe - bardzo łatwe

wyszło mi 12 sztuk

SKŁADNIKI:

Na ciasto:


  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 8 łyżek -czubatych otrębów owsianych
  • 4 łyżki czubate otrębów pszennych
  • słodzik 12 tabletek rozpuszczonych w ciepłej wodzie
  • serek homogenizowany waniliowy 4 łyżki
  • kakao -ok 2 łyżek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy do sernika

  • papilotki

JAK ZROBIĆ:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  2. Oddzielamy białka od żółtek
  3. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno
  4. W oddzielnej misce mieszamy pozostałe składniki
  5. Następnie za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z białkiem
  6. Rozkładamy papilotki na blaszce do muffinek
  7. Gotową masę wykładamy do papilotek -ok 2/3 wysokości - bo urosną
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut

wtorek, 10 grudnia 2013

Wołowina orientalna wg Pascala

FAZA II

Pyszne i Aromatyczne danie, wymyślone w oparciu o przepis Pascala Brodnickiego

SKŁADNIKI:
  • Wołowina 500g (może by takie gotowe mięso na gulasz)
  • 3-4 łyżek sosu sojowo-grzybowego 
  • 4 łyżki wody
  • 2 szczypty tymianku
  • 2 szczypty cząbru
  • odrobina białego pieprzu - najlepiej świeżo mielonego 
  • Łyżka oliwy
  • Kostka rosołowa(drobiowa lub grzybowa)
  • Gotowa mrożona Mieszanka Chińska (warzywa)
  • Ryż brązowy 
  • Biały pieprz, sól

JAK ZROBIĆ:

Dzień przed:
  1. Mięso kroimy w małą kostkę
  2. W miseczce przygotowujemy marynatę z podanych składników
  3. Zalewamy nią mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki
 
  1. Następnego dnia podsmażamy mięso na oliwie
  2. Następnie w 350 ml gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, powstały bulion wlewamy na patelnie i dusimy w nim mięso przez 40 minut - do miękkości
  3. Gdy prawie cały bulion odparuje mięso będzie już gotowe, wrzucamy na patelnie mieszankę warzyw doprawiamy solą i pieprzem
  4. Gdy wszystko będzie już miękkie podajemy z ryżem
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj