piątek, 13 września 2013

Naleśniki z musem jabłkowym

Deser III faza





SKŁADNIKI:

mus jabłkowy
  • 1 duże jabłko
  • cynamon
  • 5 tabletek słodzika rozpuszczonego w wodzie
naleśniki
  • jajo
  • maka owsiana
  • mleko

JAK ZROBIĆ:

mus: 

  1. Jabłko obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne 
  2. Pokroić w kostkę
  3. Włożyć do garnka - na dno wlać odrobinę wody
  4. Dusić na małym ogniu często mieszając, gdy powstanie mus dodać słodzik i cynamon

ciasto naleśnikowe
  1. Zmieszać wszystkie składniki - co do proporcji to ja wszystko robię na oko - tj najpierw jajko potem około pół szklanki mąki i dolewam mleka.
  2. Tak aby masa była jednolita i dość rzadka
  3. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni
  4. Gdy zetnie się z góry przełożyć 

Następnie rozłożyć naleśniki na talerzu i równomiernie rozsmarować mus jabłkowy
Zwijać tak żeby było jak na zdjeciach :)





czwartek, 12 września 2013

Sernik gotowany

Deser

To ulubione ciasto mojego męża, w wersji DUKANOWEJ.
W podstawowym przepisie na spód dajemy herbatniki , potem masa serowa na górę znów herbatniki i całość polewamy polewą czekoladową.
My przerobiliśmy je na dietetyczne :)




SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 łyżki otrąb ( 2owsiane  + 1 pszenne )
  • 200g serka waniliowego
  • Aromat orzechowy
  • 12 tabletek słodzika ( rozpuszczonego w małej łyżeczce gorącej wody )
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
JAK ZROBIĆ CIASTO:

  1. Żółtka oddzielić od białek
  2. Z białek ubić pianę
  3. Resztę składników ( otręby, serek, aromat, rozpuszczony słodzik, budyń czekoladowy, 2 żółtka, proszek ) wymieszać mikserem
  4. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać pianę z białek i delikatnie zamieszać łyżką całość.
  5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180st ( opcja góra-dół ) na około 30minut - podglądaj ciasto czy nie za szybko się piecze :)
  6.  Po upieczeniu ciasta daj mu chwilę na poleżenie w uchylonym piekarniku.



 SKŁADNIKI NA MASĘ:


JAK ZROBIĆ:
  1. Twaróg zmieli 2x
  2. W dużym garnku rozpuści słodzik w 1/2 szklance mleka, zagotować i wystudzić
  3. W głębokim talerzu roztrzepać jajka - jak na jajecznice
  4. Do letniego mleka dodać zmielony twaróg i roztrzepane jajka - miesza do zagotowania
  5. Budyń rozrobić w pozostałym mleku i wlać energicznie do gotującej się masy.Dodać parę kropel aromatu
  6. Chwile pogotować wciąż mieszając, żeby się nie przypaliło
  7. Wylać na przygotowany spód i przykry drugą częścią lub posypać kakao bez 2 części :)
  8. Gdy ostygnie wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę








środa, 11 września 2013

"Comber kurczęcy" czyli udka z kurczaka w stylizacji combra jagnięcego :)

 II faza



Taką mieliśmy ochotę na coś ciekawego i w jakimś programie TV przyrządzali comber jagnięcy. Mój mąż wpadł na pomysł, żeby przerobić taki przepis na Dukanowy i zrobić to z kurczakiem :)

W necie jest sporo przepisów ale nam spodobał się jeden i na jego podstawie przyrządziliśmy to oto danie:




SKŁADNIKI:
  • 2 udka z kurczaka obrane ze skóry
  • 3 łyżki przyprawy do mięs Knorr 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka  jałowca
  • 1 łyżka zmielonego rozmarynu
  • 2-3 garści suszonej mięty
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • seler
  • jogurt naturalny
  • szpinak


JAK ZROBIĆ:
  1. W pierwszej kolejności robimy marynatę
  2. Do głębokiego naczynia wyciskamy czosnek, przyprawę do mięsa, jałowiec, rozmaryn, w rękach "mielimy" miętę, musztarda i na koniec olej z wodą. 
  3. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy
  4. Z kurczaka starannie zdejmujemy skórę i staramy się lekko obrać pałkę aby wystawała kość ( tak jak wygląda comber :) )
  5. Wkładamy udka z kurczaka do marynaty, przykrywamy talerzem z góry i odstawiamy na 2h do lodówki
  6. Po upływie 2h smażymy kurczaka na małym ogniu dość często go obracając
  7. Seler obieramy kroimy w kostkę i gotujemy. Po zagotowaniu robimy z niego pure
  8. Szpinak podsmażamy na patelni







wtorek, 10 września 2013

Zupa grzybowa

Faza II

Sezon na grzyby już się zaczął. My zbieramy i suszymy wszystko na bożonarodzeniowe pierogi z kapusta i grzybami ale z maślaków zrobiliśmy zupę.




SKŁADNIKI:
  • Grzyby - ja miałam maślaki
  • Kostka rosołowa
  • Liść laurowy
  • Dwa ziela angielskie
  • Przyprawa do zup
  • Mała cebulka
  • Makaron pełnoziarnisty
  • łyżeczka mąki kukurydzianej lub owsianej

JAK ZROBIĆ:

  1. Grzyby umyć ( maślaki obrać) i pokroić w kostkę
  2. W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej grzyby i chwile przegotować
  3. Wylać na cedzak i zlać zimna wodą ( tak aby pozbyć się resztek brudu jaki został na grzybach)
  4. Przygotować wywar - w garnku zagotować wodę ok1,5l wraz z kostka rosołową i przyprawami
  5. Do gotującej się wody wrzucić grzyby i gotować na małym ogniu około 30 minut
  6. W osobnym garnku zagotować pól paczki makaronu (dla 2 osób lub na dwa dni)
  7. Do szklanki wlać 1/2 wywaru i rozpuścić w nim mąkę - wlać do zupy w celu zagęszczenia jej
  8. Zupę podawać z makaronem i jeśli ktoś lubi z pietruszka.
  9. Jeżeli ktoś zamiast kawałków grzybów woli krem ( tak jak mój mąż ) to przed podaniem należy zblenderowac zupę w garnku
  10.  
     

     

poniedziałek, 9 września 2013

Zupa gulaszowa wg przepisu Kingi Paruzel

II faza



SKŁADNIKI:
  • 1 kg mięsa wołowego
  • pomidory w puszce
  • pulpa pomidorowa
  • 1 papryczka chili
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • papryka słodka mielona
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 szalotki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1/2 seler korzeń pokrojony w kostkę
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 l bulionu drobiowego odtłuszczonego
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty kilka ziaren
  • sól i pieprz
  • mąka owsiana lub mielone otręby



JAK ZROBIĆ:

1. Mięso pokroić w równą kostkę. Dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką.
2. Mięso smażyć porcjami na rozgrzanej patelni. Odkładać do dużego garnka.
3. Kiedy mięso będzie już usmażone zalać bulionem i dusić na małym ogniu ok 15 min. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty.
4. Pokroić w kosteczkę szalotki, czosnek poszatkować a czerwoną cebulę pokroić w talarki. Obsmażyć na patelni na której smażyliśmy mięso do momentu aż się zeszkli. Dodać do mięsa.
5.  Do garnka dodać pulpę pomidorową i pomidory z puszki, drobno posiekane chili oraz seler i marchewkę pokrojoną w kostkę.
Całość gotować na małym ogniu do momentu za mięso będzie miękkie. Jeżeli zupa jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody.
6. Przed samym końcem do zupy dodać pokrojoną w paski paprykę żółtą i czerwoną, pokrojony ogórki oraz seler naciowy. Tak aby warzywa były jędrne a nie rozgotowane.
7. Zupę doprawiamy solą, pieprzem Dodajemy świeżą, zieloną pietruszkę.









niedziela, 8 września 2013

Ciasto z rabarbarem

Deser III faza



SKŁADNIKI:
  • Pęczek rabarbaru
  • Łyżka słodziku w proszku
  • 4 jajka
  • Pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Duża łyżka jogurtu naturalnego
  • 20 tabletek słodzika - rozpuszczonego w cieplej wodzie
  • łyżeczka cynamonu


JAK ZROBIĆ:
  1. Rabarbar umyć i pokroić na około 5 cm kawałki - wrzucić na max 5 minut do garnka z gotującą się wodą.
  2. Wyjąć i odstawić do ostygnięci, następnie zasypać słodzikiem w proszku i cynamonem
  3. Oddziel białka od żółtek
  4. Z białek ubij pianę, a żółtka wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  5. Następnie za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wymieszaj pianę z masą - w ten sposób powstanie gotowe ciasto
  6. Do sylikonowej tortownicy wlej 1/2 masy, następnie rabarbar i na górę resztę masy
  7. Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj