piątek, 9 sierpnia 2013

Deser malinowo-waniliowy

Mega pyszny deser

FAZA III

SKŁADNIKI:

Na malinowy spód
  • 150g świeżych malin
  • 50 ml wina - do odparowania
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 8 tabletek rozpuszczonego słodzika

Na górę
  • jogurt naturalny 200ml
  • 3 tabletki słodzika rozpuszczonego w wodzie
  • aromat waniliowy lub świeża wanilia
  • garść świeżej bazylii bardzo drobno posiekanej

PRZYGOTOWANIE
  1. Maliny wrzucamy do rondelka razem ze słodzikiem
  2. Mąkę dokładnie mieszamy z winem
  3. Gdy maliny zaczną mocno się gotować dodajemy wino z mąką i Bardzo energicznie mieszamy (powstanie w ten sposób coś w rodzaju kisielu)  
  4. Następnie przygotowujemy mus jogurtowy -  mieszamy dokładnie wszystkie składniki ( jeśli będzie dla nas za mało słodkie dodajemy słodzik
  5. Na dno pucharka wlewamy maliny, na gore mus i gotowe

Można udekorować deser malinami lub bazylia

czwartek, 8 sierpnia 2013

Zupa krem z białych szparagów

 FAZA II i III (z grzankami)



Pyszna wykwintna zupa ze szparagów, na pewno zasmakuje




SKŁADNIKI:
  • Pęczek szparagów
  • 1,5l wody
  • Kostka rosołowa
  • Łyżeczka vegety -lub innej przyprawy do zup
  • Tymianek suszony
  • Średnia cebula
  • Druza marchewka
  • Łyżka oliwy
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sol morska
  • Odrobina białego wina do smaku 
  • tabletka słodziku



JAK ZROBIĆ:

    1. Cebule i marchewkę  kroimy w drobna kostkę.
    2. Szparagi dokładnie obieramy (bo skórka jest gorzka) - zostawiamy 3-4 łebki do dekoracji zupy, kroimy je w kostkę
    3. Na oliwie podsmażamy cebule z marchewka, gdy trochę się przyrumieni dodajemy szparagi, posypujemy tymiankiem i całość smażymy na średnim ogniu okolo5 minut
    4. W garnku gotujemy wodę z kostką rosołowa, tabletka słodziku i przyprawą
    5. Wrzucamy wszystko z patelni i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, pod koniec całość blenderujemy
    6. Na 3 fazę możemy podawać z grzankami czosnkowymi


    wtorek, 6 sierpnia 2013

    DOBRE RADY - Kawa

    Kawa zachowa długo świeży zapach i aromat jeśli będzie trzymana w . . . lodówce


    Naleśniki z rukola, pieczarkami i piersią

    II faza

    Pyszne naleśniki a'la pizza.
    Doskonale nadają się do zwinięcia





    SKŁADNIKI
    • naleśniki
    • kiełbasa z piersi kurczaka
    • rukola
    • pomidor
    • mozzarella light
    • pieczarki
    • cebula
    • łyżka oliwy
    • sól, pieprz, tymianek suszony

    JAK ZROBIĆ
    1. Pieczemy naleśniki
    2. Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w pióra cebule, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażymy do czasu aż kiełbasa się zarumieni
    3. Pomidory i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie
    4. Doprawiamy przyprawami
    5. Gdy wszystko jest już gotowe wyłączamy ogień i wrzucamy mozzarelle - żeby zbytnio się nie rozpuściła bo zrobi się papla :)
    6. Na naleśniku układamy rukole i wykładamy nasz pyszny farsz
    Wygląda smakowicie i tak samo smakuje.


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Drukuj