czwartek, 25 lipca 2013

Kompot jabłko-mięta


To pyszny kompot na ciepłe dni. Taki miętowo-jabłkowy kompot jest bardzo orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie. Doskonale nadaje się na upalne podwieczorki, grilla lub piknik :)
Ja robię sobie taki duży garnek i wkładam do lodówki


FAZA




SKŁADNIKI:
nie będą podane dokładnie - bo można dodawać dowolne ilości w zależności od tego jaki kto lubi bardziej miętowy, słodki itp

  • jabłka
  • liście mięty
  • słodzik w tabletkach
JAK ZROBIĆ

  1. Jabłka obieramy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne
  2. Miętę myjemy
  3. Wszystko wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą
  4. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień na malutki
  5. Przykrywamy i gotujemy około 20 minut
  6. Przecedzamy przez sitko i gdy się wystudzi w temperaturze pokojowej wstawiamy do lodówki

 




Pierś zapiekana z żurawiną i szparagami


FAZA II lub III (gdy użyjemy żurawiny)







SKŁADNIKI


JAK ZROBIĆ

  1. Pierś nacieramy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na patelni z obu stron 
  2. Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 15-20 minut
  3. Wkładamy pierś do naczynia żaroodpornego i posypujemy żurawiną
  4. Na pierś kładziemy plastry polędwicy, następnie szparagi i serek pleśniowy
  5. Całość zalewamy zupą szparagową rozrobiona w 150-200 ml wody
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut

Jest pyszneeeeeeeeeeeeeeeeeee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj