środa, 5 czerwca 2013

Makaron z mięsem - Spaghetti zupełnie dziwne :)

III faza



SKŁADNIKI:
  • Pół paczki makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 korniszony 
  • Pół cebuli
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • Łyżeczka oliwy 
  • Gotowy sos pomidorowy z paczki
JAK ZROBIĆ:
  1. Wstawić makaron do gotowania (do wody dodajemy łyżeczkę soli)
  2. Na patelni usmażyć cebule na zloty kolor
  3. Dodać mięso mielone i smaży aż będzie rumiane
  4.  Dodać pokrojonego w kostkę ogórka oraz pokrojone jajko
  5. Na koniec wlać pol szklanki wody i wsypać sos pomidorowy
  6. Dobrze wymieszać
  7. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 minut
  8. Podawać z gorącym makaronem 



Batonik -jako dzienna porcja otrębów

Faza I


To mój batonik który można jeść jako codzienna porcje otrębów, jest pycha.

SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 6 łyżek mleka 2%
  • słodzik 3 tabletki
  • mleko w proszku 2 łyżki
  • aromat karmelowy
JAK ZROBIĆ:
  1. Do niedużego garnka wlać mleko, wsypać otręby i słodzik
  2. Zagotować wciąż mieszając - gdy mleka będzie już bardzo mało wsypać mleko w proszku oraz aromat i wciąż intensywnie mieszać
  3. Odstawić do ostygnięcia
  4. Formować batonika którego następnie wkładamy do lodówki
  5. Gdy będzie już całkiem zimny można owinąć go folia spożywczą i zabrać ze sobą do pracy

Batonik żurawinowy z orzechami

Faza III



Jako,że w fazie III dopuszcza się jedzenie suszonej żurawiny i malej porcji orzechów to z nimi zrobimy batoniki :)

SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 6 łyżek mleka 2%
  • Słodzik 3 tabletki
  • Mleko w proszku 2 łyżki
  • Aromat żurawinowy
  • Pół kieliszka suszonej żurawiny
  • Pół kieliszka orzechów włoskich 
JAK ZROBIĆ:
  1. Żurawinę i orzechy kroimy drobno
  2. Do niedużego garnka wlać mleko, wsypać otręby,słodzik, orzechy i żurawinę
  3. Zagotować wciąż mieszając - gdy mleka będzie już bardzo mało wsypać mleko w proszku oraz aromat i wciąż intensywnie mieszać
  4. Odstawić do ostygnięcia
  5. Formować batonika którego następnie wkładamy do lodówki
  6. Gdy będzie już całkiem zimny można owinąć go folia spożywczą i zabrać ze sobą do pracy



wtorek, 4 czerwca 2013

Żaba źle sie czuje

Hejka wszystkim

Ostatnio mało piszę bo jakoś złe się czuje.
Chora jestem więc, na obiady robię stare rzeczy i nic nowego nie wymyślam, ale jak się podleczę to będę coś nowego tworzyć.

Kupiłam szparagi i botwinkę wiec będą jakieś ciekawe zupy i zapiekanki

No i oczywiście jakiś deser - może lodowy.

Pozdrawiam i obiecuje, że się poprawie :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj