sobota, 6 kwietnia 2013

Zupa Marokańska z soją i cynamonem

Faza II



SKŁADNIKI:
  • łyżka oliwy z oliwek
  •  duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 gram soi
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • kostka rosołowa
  • chili w płatkach
  • łyżeczka cynamonu
  • kolendra (z młynka lub suszona w proszku)
  • zioła prowansalskie
  • 2 tabletki słodziku
  • sól i pieprz

 JAK ZROBIĆ:

  1. Soje namoczyć w litrze przygotowanej wody i zostawić na noc do nasiąknięcia
  2. Rano przepłukać soję pod bieżącą wodą
  3. Cebulę i czosnek posieka
  4. W garnku na oliwie smażyć przez około 2 min cebulę, czosnek i chili
  5. Doda soję i smażyć kolejne 2 min
  6. Wlać litr gorącej wody i wrzucić kostkę rosołową - gotować 5 minut
  7. Dodać koncentrat pomidorowy, słodzik i przyprawy
  8. Całość zblenderować i gotować na małym ogniu około 15minut
  9. Podawać gorące, można posypać kolendrą 




piątek, 5 kwietnia 2013

Naleśniki - pomysły


NALEŚNIKI NA OBIADY


Naleśniki z twarogiem na dzień bez warzywny

  • 200g twarogu chudego
  • 1/2 cebuli posiekanej w kosteczkę
  • jogurt naturalny
  • Szczypiorek
  • Sól,pieprz


Naleśniki z twarogiem  na dzień warzywny

  • 200g twarogu chudego
  • 1/2 cebuli posiekanej w kosteczkę
  • jogurt naturalny
  • Rzodkiewka starta na tarce - oczka serowe
  • Szczypiorek
  • Sól,pieprz 

W obu przypadkach rozgniatamy twaróg widelcem w miseczce , dodajemy składniki  przyprawiamy i wkładamy do naleśnika.Aby połączyć składniki dajemy łyżkę jogurtu. Zwijamy go w rulon lub składamy na 2 ( żeby powstał 1/4 całości ) i podsmażamy lekko z obu stron.


Naleśniki z kurczakiem 

  • Pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paseczki lub małą kostkę
  • Ogórek konserwowy w kostkę
  • Papryka zielona w kostkę


Naleśniki z parówkami

  • Parówki drobiowe
  • Ogórek konserwowy
  • Papryka czerwona
  • Oliwki


 NALEŚNIKI NA ŚNIADANIE I KOLACJĘ


Naleśniki z twarogiem na słodko

  • 200g twarogu chudego
  • 1 żółtko
  • 5 tabletek słodzika rozpuszczonych w wodzie.
  • Szczypta aromatu waniliowego

Rozgniatamy twaróg widelcem, mieszamy z żółtkiem i słodzikiem. Dosypujemy aromatu. Zwijamy w rulon lub składamy na 2. Podsmażamy z obu stron.
Podajemy naleśnika polanego jogurtem naturalnym lub kefirem.



Naleśniki z dżemem


Naleśniki z nutellą



Paszteciki z królikiem



Faza II



Na święta robiłam pieczonego królika. Nie chciałam wyrzucać tak pysznego mięsa wiec wpadłam na pomysł zrobienia pasztecików. ( Można je również zrobić z innym farszem z drobiu,wołowiny czy kapusty i grzybów )

Choć przepis może wydawać się skomplikowany to naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu a paszteciki są meeeeeeeeeeeega pyszne.

Pasują zarówno na obiad i kolacje. Najlepiej podawane z barszczem czerwonym :)


FARSZ

Składniki:
  • mięso z królika ok 300-400g (lub inne, wołowe lub drób)
  • surowe jajko
  • pieczarki 20dag
  • przyprawa Kamis do pasztetu
  • sól i pieprz


 CIASTO

Składniki :
  • 3 jajka
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ok 200 gram twarogu niemielonego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwa 1 łyżeczka(do posmarowania)
Jak zrobić:
  1.  Piekarnik nagrzać do 160stopni
  2. Oddzielić białka od żółtek
  3. Białka obić ze szczyptą soli na sztywna pianę
  4. W misce wymieszać wszystkie składniki
  5. Gdy masa będzie już jednolita dodać ubite białko i wymieszać za pomocą łyżki (nie miksować)
  6. Dużą blachę (najlepiej ta która jest w zestawie do piekarnika) wyłoży papierem do pieczenia lub położyć silikonowa matę
  7. Wylać ciasto i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni
  8. Piec przez około 20-25 minut, gdy ciasto zacznie się rumienić szybko wyciągną, nie może się spiec bo będzie kruche i nie da się go zwijać)
  9. Namoczyć kuchenna ścierkę i wycisnąć tak aby była tylko wilgotna
  10. Rozłożyć ścierkę na blacie i wyłożyć na nią ciasto- zwinąć razem jakbyśmy robili roladę
  11. Zostawić na około 5 minut-w ten sposób ciasto nasiąknie i będzie je można zwijać
  12. Ciasto podzielić na dwie części
  13. Układać poziomy pasek farszu około 5 cm od krawędzi a potem powoli zwija wałek tak aby zakończenie było z dołu\
  14. Ciąć wałek po skosie, tak aby powstały wystarczająco duże paszteciki
  15. Posmarować z góry oliwą - wtedy ładnie się przyrumienią
  16. Zwiększy temperaturę w piekarniku do 200 stopni
  17. Ułożyć na blasze
  18. Piec około 20-25minut aż zrumienią się z góry i zrobią chrupkie

Smacznego!!!







czwartek, 4 kwietnia 2013

Zupa barszcz czerwony

Faza II



SKŁADNIKI:
  • 0,5kg buraków
  • kostka bulionu grzybowego
  • ząbek czosnku
  • kwasek cytrynowy - szczypta
  • koncentrat barszczu płynny
  • sól i pieprz
  • łyżeczka vegety
  • majeranek 
JAK ZROBIĆ:
  1. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  2. Z litra wody i kostki rosołowej przygotować wywar
  3. Dodać do niego buraki i gotować do miękkości
  4. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz koncentrat barszczu i przyprawy (kwasek cytrynowy też)
  5. Podawać posypane majerankiem


Zapiekanka kurczak z makaronem

I faza







SKŁADNIKI:
  • Mięso z kurczaka (może by pierś)
  • przyprawa do kurczaka
  • pół cebuli
  • makaron owsiany (z maki owsianej do kupienia w bomi)
  • 200g sera Piórko
  • Ketchup light





JAK ZROBIĆ:
  1. Makaron ugotować - zostawić do ostygnięcia
  2. Mięso z kurczaka posypać obficie przyprawa i odstawić na kilka minut
  3. Na patelni teflonowej podsmażyć pokrojone w kostkę mięso i cebulę  
  4. Ser zetrzeć na tarce
  5. W misce wymieszać wszystkie składniki i przełoży do naczynia żaroodpornego
  6. Zapieka w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut - aż ser się rozpuści







środa, 3 kwietnia 2013

Belriso cynamonowe

I faza śniadanie


 

SKŁADNIKI:
  • 250ml wody
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów przennych
  • 4-5 tabletek słodzika 
  • cynamon mielony

JAK ZROBIĆ:
  1. Wlać wodę do małego garnka i wstawić do grzania, wrzucić słodzik i poczekać aż się rozpuści, dodać pozostałe składniki i wymieszać
  2. Gotować całość na małym ogniu często mieszając (szybko przykleja się do dna) aż zgęstnieje
  3. Przelać do pojemniczka
  4. Najlepiej podawać schłodzone z lodówki
I mamy pyszny deser do pracy



 Sorki za jakość zdjęć ale tym razem fotki robione SMERFonem :)

wtorek, 2 kwietnia 2013

Hamburgery - wyśmienite ! Na każdą okazje



Te hamburgery to mistrzostwo świata ! Pasują na każdy dzień oraz na każdą porę dnia :)

Możecie je zjeść na obiad, na kolacje, na imprezie ze znajomymi - będą pod wrażeniem jak je podacie!

Można dowolnie dodawać składniki

na dzień proteinowy ( bez warzywny ) możemy użyć: 
  • cebulę
  • korniszona
  • ketchup
  • ser topiony light z Lidla


na dzień PW ( warzywny ) możemy szaleć do woli:

  • ser topiony light z Lidla
  •  cebula
  • korniszon
  • sałata
  • pomidor
  • lub inne warzywa jak ktoś lubi ( ale wg mnie hamburger nie może mieć za dużo dodatków )



Więc tak, najpierw pieczemy bułki do hamburgerów

Następnie robimy hamburgera wołowego wg przepisu Kingi lub kupujemy gotowe hamburgery w makro Stek Burger BOS  - oczywiście wołowe.Te z makro smakują jak z McDonalda! Są przepyszne a zapach po ich smażeniu zostaje w domu i czujemy się jak w dobrej knajpie podającej najlepsze hamburgery świata !



No i przystępujemy do dzieła :)

  1. Dolną część bułki smarujemy ketchupem, dalej kładziemy cebulkę pokrojoną w piórka  ( jak kto lubi może być świeża lub podsmażona ) i korniszona.
  2. Smażymy hamburgera wg instrukcji na opakowaniu lub wg posta. Na koniec smażenia kładziemy plasterek sera i rozpuszczamy go.
  3. Usmażonego już hamburgera kładziemy na bułkę i przykrywamy drugą. 
  4. Bułki raczej nie podsmażamy bo szybko się mogą spalić.
  5. Na dni warzywne oczywiście dodajemy plasterek pomidora i sałatę.


Delektujemy się smakiem wspaniałego hamburgera, znikają tak szybko, że aż szkoda je jeść.













Hamburger wołowy Kingi

 Wyśmienity przepis Kingi z Master Chefa który idealnie pasuje do diety Dukana :)


SKŁADNIKI:

  • ok. 400 g antrykotu wołowego
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sos Worcestershire
  • sól, pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Antrykot wołowy  mielimy w maszynce do mięsa razem z szalotką. 
  2. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcester oraz musztardą Dijon. 
  3. Ugniatamy chwilę z odrobiną zimnej wody, w celu zawiązania włókien kolagenowych. 
  4. Formujemy dwa burgery, o średnicy około 1 cm większej od bułki, wysoki  na ok 2 cm.
  5.  Hamburgery smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z każdej strony po ok 3-4 min.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj