piątek, 29 marca 2013

Bułki do hamburgerów - lepsze niż w McDonaldzie :)


I faza

SKŁADNIKI:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 tabletki słodzika - rozpuszczonego w malej ilości cieplej wody
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 150g serka homogenizowanego 0%


JAK ZROBIĆ:
  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
  2. Oddzielić białka od żółtek
  3. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli
  4. Żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami na jednolita masę
  5.  Za pomocą łyżki wymieszać z białkami
  6. Rozkłada łyżką placki na blasze wyłożonej pergaminem - mi wyszło 9 bułek
  7. piec około 20-25 minut
W czasie pieczenia pięknie wyrosną - jak prawdziwe bułki - potem niestety opadają :(




A w najbliższym czasie....hamburgery do tych bułek. Będzie naprawdę smacznie...!!! I pysznie :)

czwartek, 28 marca 2013

Ryba po grecku

II faza



Rybę po grecku serwuje się zazwyczaj na zimno. Ja postanowiłam ją podać na ciepło w formie obiadu. Było smacznie ;) Resztę która nam zostanie możemy właśnie zjeść następnego dnia lub w kolejny dzień warzywny ;)


SKŁADNIKI:

  • 2 filety z dorsza lub mintaja
  • 1 duża cebula 
  • mazeina - do panierowania
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera lub 1/4 dużego
  • Przecier pomidorowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • Sól, pieprz



JAK ZROBIĆ:

  1. Rybę doprawiamy wg gustu i panierujemy w mazeinie
  2. Smażymy z obu stron 
  3. Marchew, pietruszkę, seler trzemy na tarce na oczkach serowych
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy.
  5. Jak cebula zacznie dochodzić wrzucamy resztę warzyw i przesmażamy je około 5-8minut
  6. Całość przekładamy do garnka dolewamy pół szklanki wody, dodajemy liść, ziele i przecier pomidorowy ( około 2 łyżek stołowych, aż warzywa nabiorą dość intensywnego czerwonego koloru )
  7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.





środa, 27 marca 2013

GRY




Hejka,
dla zabicia nudy w pracy czy podczas oczekiwania na upieczenie ciasta dodałam na dole bloga 2 gry :)

Jedna to kultowa gra z Atari - Boulder Dash.

Chodzimy strzałkami, zbieramy diamenty. Na motyle czy inne szkodniki musimy zrzucić kamień by z niego powstały diamenty.







2 dla panów - Euro 2012 , przezabawna gra w piłkę nożna głowami ;)  Gramy strzałkami i spacją. Można w nią zagrać w 2 osoby


Chwila relaksu przyda się każdemu, powodzenia !

wtorek, 26 marca 2013

Kiełbasa smażona z cebulką

 I faza



SKŁADNIKI:
  • kiełbasa z piersi kurczaka (np.Morliny)
  • 1 mała cebulka
  • sól i pieprz




JAK ZROBIĆ:
  1. Cebule kroimy na małe pióra
  2. Na patelnie wrzucamy cebulę i smażymy aż będzie miękka
  3. Kiełbasę przekrajmy na pól i nacinamy ze strony skórki
  4. Smażymy na grillowej patelni co jakiś czas obracając
 Jest tak pyszne jak kiełbasa z grilla która jadamy w lato




poniedziałek, 25 marca 2013

Pierś duszona w bulionie





SKŁADNIKI:

  • 2 małe piersi z kurczaka ( mogą być też udka )
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Imbir
  • Kolendra
  • Curry
  • Pieprz cayenne lub chili  
  • Trawa cytrynowa
  • Sos sojowy
  • Kostka bulionu drobiowego odtłuszczonego






JAK ZROBIĆ:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wyciskamy czosnek
  2. Do wysokiego naczynia wrzucamy cebulę, czosnek, pół łyżeczki imbiru, trochę zmielonej kolendry, pół łyżeczki chili lub cayenne łyżeczkę curry i łyżkę stołową sosu sojowego. Całość blenderujemy na jednolitą masę
  3. Masę nakładamy na kawałki kurczaka, i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki
  4. Po tym czasie mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy bulion i smażymy na średnim ogniu.






niedziela, 24 marca 2013

Pstrąg z placuszkami





SKŁADNIKI:

  • 1 świeży pstrąg patroszony
  • przyprawa do ryb
  • mazeina
  • sol i pieprz
  • łyżeczka dobrej jakości oliwy
  • kawałek cytryny
  1. Rybę filetujemy, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  2. Obsypujemy przyprawami i panierujemy w mazeinie
  3. Teflonową patelnie natłuszczamy oliwą i smażymy na niej rybę co jakiś czas odwracając, aby była równo usmażona i chrupiąca
  4. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny i układamy na talerzu razem z placuszkami
Placuszki czosnkowe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • szczypta soli, pieprzu
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
  1. W misce roztrzepujemy jajka
  2. dodajemy serek, otręby zioła i wyciśnięty przez praskę czosnek
  3. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut
  4. Rozgrzewamy patelnie teflonowa
  5. za pomocą łyżki nakładamy placki, smażymy z obu stron na złoty kolor










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj