piątek, 15 marca 2013

Gołąbki bez zawijania


Faza II




SKŁADNIKI:
  • pół główki małej kapusty
  • pół małej cebulki
  • przyprawa do mielonego
  • mięso mielone z indyka lub kurczaka
  • jajko
  • 3 łyżki otrąb (2 owsiane, 1 pszenne)
  • puszka pomidorów krojonych




JAK ZROBIĆ:
  1. Kapustę siekamy na małe kawałki
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę
  3. Mieszamy kapustę i cebulę z pozostałymi składnikami
  4. Formujemy kulki mięsne -tj gołąbki i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron
  5. Przekładamy do dużego niskiego garnka/patelni typu - rondel i zalewami pomidorami
  6. Solimy i pieprzymy sos, zakrywamy i dusimy nasze gołąbki na małym ogniu przez 15 minut
Podajemy ze smażonymi buraczkami i pure z selera



czwartek, 14 marca 2013

Pierś cafe de paris z fasolką



 



SKŁADNIKI:
  • pierś z kurczaka ok 250g
  • fasolka szparagowa 
  • przyprawa 'cafe de paris" (kupiona na allegro)
  • sól i pieprz
  • plasterek sera topionego light lub sera żółtego Piórko 
  • łyżeczka oliwy






JAK ZROBIĆ:
  1. Pierś kroimy w dość duże kawałki po skosie - mi z jednej piersi wyszły 4 kawałki 
  2. wkładamy do miseczki, doprawiamy sola pieprzem, przyprawa cafe de paris i wlewamy łyżeczkę oliwy
  3. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki
  4. Po tym czasie smażymy pierś na patelni teflonowej - jako, że kawałki są grube ja gdy się przyrumieni dolewamy 1/4 szklanki wody i wtedy pierś jest bardziej "mokra"
  5. W osolonym wrzątku gotujemy fasolkę do miękkości
  6. Podajemy wszystko razem, na gorącą fasolkę układamy kawałeczki sera










wtorek, 12 marca 2013

Łosoś ze szpinakiem i grzybami

Łosoś grillowany z tymiankiem, ułożony na duszonym szpinaku z czosnkiem i cebulą pod sosem borowikowym 







SKŁADNIKI: 
  • filet z łososia ok 250g
  • tymianek
  • opakowanie mrożonego szpinaku w bryłkach
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • borowiki (lub inne) grzyby mrożone ok 250g
  • sól i pieprz
  • łyżeczka  Włoskiej oliwy z oliwek
  • mleko






JAK ZROBIĆ: 
ważne aby zarówno szpinak jak i łosoś były ciepłe wiec będziemy potrzebować 2 patelni
  1. Szpinak i grzyby wyjmujemy dużo wcześniej do rozmrożenia
  2. Cebulę kroimy na małą kostkę
  3. 1/4 cebuli wrzucamy do rondelka razem z łyżeczką oliwy - podsmażamy chwile, następnie wrzucamy grzyby razem z wodą która wytworzyła się z mrożenia
  4. Dusimy grzyby w rondelku na małym ogniu przez około 15 minut
  5. Dolewamy mleko około 5 łyżek i dusimy kolejne 5min
  6. Filet nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem
  7. Smażymy na rozgrzanej patelni gilowej  uważając aby się nie przypalił
  8. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy 3/4 pozostałej cebuli i wyciśnięty ząbek czosnku
  9. Dokładamy szpinak i wciąż smażymy często mieszając przez około 10minut, dolewamy 4-5 łyżek mleka doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 2 min aż mleko częściowo odparuje
  10. Na talerz wykładamy szpinak, na niego kładziemy gorącego łososia, całość polewamy sosem borowikowym
Smacznego - potrawa jest naprawdę obłędnie dobra










niedziela, 10 marca 2013

Mini tarty do pracy

Faza I

  • ciasto na pizze
  • ser 200gram
  • szynka 200 gram
  • łyżka ketchupu
  • przyprawa do pizzy i zapiekanek
  • szczypiorek
  • sol i pieprz
  1.  Ciasto na pizze rozkładamy w małe foremki na tarty, tak aby były cieniutkie i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut
  2. Ser i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach
  3. Szczypiorek drobno kroimy
  4. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy
  5. Wykładamy farsz na upieczone tartelki i ponownie zapiekamy przez około 15-20 minut, aż ser będzie rumiany
Możemy jeść po wyjęciu z piekarnika lub następnego dnia na zimno w pracy
Niestety byłuy tak dobre, że moj kochany mąż zjadł je zapominając o zrobieniu zdjęcia

Nowosci na dukanie

Na oficjalnej stronie dukana znajduje się informacja o ostatnio dodanych przez doktora produktach jest to:

• Makaron shirataki (KONJAC) - można go jeść już od pierwszej fazy bo prawie nie zawiera kalorii.
 • JAGODY GOJI: od fazy ataku. Dopuszczalna ilość: 1 łyżka w dniu spożywania czystych protein, 2 łyżki w dniu spożywania protein i warzyw.
Można ich używać tak jak suszonych owoców, do naleśników i deserów
OLIWA Z OLIWEK lub OLEJ RZEPAKOWY: od fazy naprzemiennej.Można stosować 1 łyżeczkę dziennie, przede wszystkim do natłuszczania patelni lub sporządzania sosu do sałatek

Pamiętajmy aby stosować oliwę dobrej jakości takiej jak te widoczne na zdjeciach - bo jestesmy tym co jem
  •  pojawiła się też seria specjalnych aromatów spożywczych dla osób na diecie, są one pakowane w pojemniczki zaopatrzone w kroplomierz co ułatwia dozowanie produktu
DOSTĘPNE SMAKI :
KOKOSOWY

ORZECHOWY

TIRAMITSU

TRUSKAWKOWY

WANILIOWY

WIŚNIOWY

BANANOWY

CZEKOLADOWY

KARMELOWY

CHAŁWOWY

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj