sobota, 23 lutego 2013

Drożdzówki


Na 4 ciastka

  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 8 tabletek słodzika rozkruszonego lub rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 3 łyżki twarogu chudego
  • 1 całe jajko
  • 1 białko
  • aromat cytryna
Masa serowa
  • twaróg (reszta z opakowania 250g)
  • słodzik 4-5 tabletek
  • aromat wanilia
  • 1 łyżka budyniu
  • 1 żółtko

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  2. Składniki na masę serowa zmiksować
  3. Oddzielić białka od żółtek
  4. Żółtka i resztę składników na bułki wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut
  5. Białka ubić
  6. Dodać ubite białka do masy i delikatnie wymieszać
  7. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej masę - nie trzeba jej uklepywać sama się rozejdzie na płaskie
  8. Piec około 20 minut
  9. Po tym czasie wyjąć ciastka i położyć na nie kruszonkę
  10. Piec kolejne 10-15 minut do całkowitego zarumienienia naszych drożdżówek

wtorek, 19 lutego 2013

Pikantne faszerowane pomidory

Faza II







SKŁADNIKI:


JAK ZROBIĆ:
  1. Z pomidorów odcinamy górę - taki daszek którym potem przykryjemy pomidory z powrotem
  2. Wydrążamy  miąższ z pomidorów
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni
  4. Dodajemy mięso mielone i przyprawy smażymy wszystko razem aż mięso będzie gotowe
  5. Wrzucamy wydrążony środek z pomidorów i dusimy do czasu aż wszystko zmieni się w gęsty sos
  6. Mięsem nadziewamy pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika na okolo 15-20 minut - aż pomidor lekko się podpiecze








poniedziałek, 18 lutego 2013

Flądra smażona



Faza I



  • 1 flądra
  • mąka kukurydziana
  • łyżka oliwy
  • cytryna
  • sól, pieprz przyprawa do ryby

  1. Rybę oczyszczamy (pozbywamy się wnętrzności i obcinamy płetwy)
  2.  Obsypujemy przyprawami i obtaczamy w mące - tak aby cała ryba była nią pokryta
  3. N a patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej rybkę
  4. Podajemy skropioną sokiem z cytryny






niedziela, 17 lutego 2013

Mleko z otrębami - jak owsianka

Faza I





  • 300ml mleka 1,5 %
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 3-4 tabletki słodziki
  • szczypta soli
  1. Mleko wlewamy do garnka i gdy będzie już ciepłe wrzucamy słodzik - mieszamy
  2. Do gotującego się mleka wrzucamy otręby i gotujemy na małym ogniu około 8-10 minut, 
  3. Podajemy gorące - na talerzu doprawiamy solą (wtedy otręby mają fajny słodko-słony smak)








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj