Na 4 ciastka
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 8 tabletek słodzika rozkruszonego lub rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 3 łyżki twarogu chudego
- 1 całe jajko
- 1 białko
- aromat cytryna
Masa serowa
- twaróg (reszta z opakowania 250g)
- słodzik 4-5 tabletek
- aromat wanilia
- 1 łyżka budyniu
- 1 żółtko
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni
- Składniki na masę serowa zmiksować
- Oddzielić białka od żółtek
- Żółtka i resztę składników na bułki wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut
- Białka ubić
- Dodać ubite białka do masy i delikatnie wymieszać
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej masę - nie trzeba jej uklepywać sama się rozejdzie na płaskie
- Piec około 20 minut
- Po tym czasie wyjąć ciastka i położyć na nie kruszonkę
- Piec kolejne 10-15 minut do całkowitego zarumienienia naszych drożdżówek
Faza II
SKŁADNIKI:
JAK ZROBIĆ:
- Z pomidorów odcinamy górę - taki daszek którym potem przykryjemy pomidory z powrotem
- Wydrążamy miąższ z pomidorów
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni
- Dodajemy mięso mielone i przyprawy smażymy wszystko razem aż mięso będzie gotowe
- Wrzucamy wydrążony środek z pomidorów i dusimy do czasu aż wszystko zmieni się w gęsty sos
- Mięsem nadziewamy pomidory i wkładamy do nagrzanego piekarnika na okolo 15-20 minut - aż pomidor lekko się podpiecze
Faza I
- 1 flądra
- mąka kukurydziana
- łyżka oliwy
- cytryna
- sól, pieprz przyprawa do ryby
- Rybę oczyszczamy (pozbywamy się wnętrzności i obcinamy płetwy)
- Obsypujemy przyprawami i obtaczamy w mące - tak aby cała ryba była nią pokryta
- N a patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej rybkę
- Podajemy skropioną sokiem z cytryny
Faza I
- 300ml mleka 1,5 %
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 3-4 tabletki słodziki
- szczypta soli
- Mleko wlewamy do garnka i gdy będzie już ciepłe wrzucamy słodzik - mieszamy
- Do gotującego się mleka wrzucamy otręby i gotujemy na małym ogniu około 8-10 minut,
- Podajemy gorące - na talerzu doprawiamy solą (wtedy otręby mają fajny słodko-słony smak)