piątek, 8 lutego 2013

Ketchup domowy Kingi Paruzel

Jako, że jesteśmy wiernymi fanami Kingi i trzymaliśmy za nią kciuki w finale, śledzimy jej kulinarne życie :)

Ostatnio zaprezentowała fajny przepis na ketchup domowej roboty !

SKŁADNIKI:



  • 1 spora szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 4 wędzone śliwki
  • szczypta soli
  • 2 tabletki słodzika rozpuszczone w łyżeczce wody
  • 4 łyżki octu winnego


  1. Smażymy bez oliwy pokrojoną drobno szalotkę pod koniec dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku
  2. Dodajemy pomidory z puszki, goździki, liść laurowy, wędzone śliwki, szczyptę soli, słodzik i ocet
  3. Całość dusimy ok. pól godziny  na patelni
  4. Całość wrzucamy do wysokiego pojemnika ( taki jak do ubijania piany ) wyciągamy śliwki i blendujemy na jednolitą masę
  5. Przekładamy w słoiczek i delektujemy się własnej roboty ketchupem do pizzy czy innych dań :)



Możemy też zrobić podwójną porcję lub więcej i zawekować słoiczki z ketchupem, będą na później.








Jajka faszerowane



SKŁADNIKI ( na około 9 nafaszerowanych połówek ) :


  • 4 jajka
  • 5 plasterków szynki drobiowej
  • Szczypiorek
  • Jogurt naturalny
  • Bułka tarta
  • Sól,pieprz


  1. Gotujemy 3 jajka na twardo
  2. Ugotowane na twardo jajka w skorupkach przekrawamy na pół i kroimy w małą kosteczkę
  3. Skorupki zostawiamy do faszerowania :)
  4. Do miseczki siekamy szczypiorek , drobno pokrojoną w kostkę szynkę i dokładamy pokrojone jajka
  5. Dodajemy około 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  6. Wbijamy 1 jajko surowe
  7. Doprawiamy solą i pieprzem
  8. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy
  9. Jak masa jest za luźna dosypujemy bułki tartej żeby całość połączyła się na bardziej sztywno
  10. Gotową masę przekładamy łyżeczką do naszych skorupek, starajmy się żeby masa była równo z brzegami i jeszcze na górę posypujemy bułką tartą.
  11. Tak przygotowane skorupki kładziemy farszem do dołu na patelni dość dobrze rozgrzanej i smażymy około 5-7 minut .


Ale pychotka !




 Pamiętajcie o naszych zwierzakach, pieski lubią surowe jajko które daje lepszy błysk ich sierści :)




czwartek, 7 lutego 2013

Zupa - Flaczki wołowe

I faza




  • opakowanie flaków wołowych 1kg
  • 2 kostki rosołowe o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka przyprawy sypkiej do zup np. Vegeta
  • 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie
  • majeranek suszony
  • włoszczyzna (całe kawałki których nie jemy !!! mają tylko dać smak naszemu wywarowi, na II fazę możemy je pokroić i zjeść :) )
Dla fazy II
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka oliwy
  1. Flaki myjemy w zimnej wodzie
  2. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, gotujemy przez około 10 minut
  3. Po tym czasie odcedzamy je i zalewamy zimną wodą
  4. W garnku gotujemy około 1,5l  wody z dodatkiem liście laurowego, ziela angielskiego, kostek rosołowych i przyprawy do zup
  5. Wrzucamy nasze flaczki, zagotowujemy, doprawiamy majerankiem
  6. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut (lub do miękkości) ale u mnie tyle to trwa

I faza może doprawi sobie maggi

 Dla drugiej fazy dozwolona jest łyżka oliwy tak wiec aby zrobić naszą zasmażkę potrzebujemy oliwy
  1. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę
  2. Wsypujemy paprykę i "podsmażamy" to znaczy robimy zasmażkę tylko należy uważa aby nie przypalić papryki bo będzie czarna i gorzka
  3. Tak przygotowaną zasmażkę wrzucamy do flaczków i możemy jeść - są o wiele smaczniejsze


Surówka z białej rzodkwi


Dla tych którzy lubią rzodkiewkę :)
  • 1 średniej wielkości rzodkiew
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz

  1. Rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (tak zwane serowe)
  2.  Mieszamy z jogurtem naturalnym
  3. Doprawiamy solą i pieprzem z młynka

Idealne do obiadu

środa, 6 lutego 2013

Kotlety mielone z piersi nadziewane serem i ketchupem

I FAZA




Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • surowe jajko
  • ser piórko
  • ketchup
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • opcjonalnie szczypiorek




Jak robić:

  1. Pierś mielimy
  2. Dodajemy sól, pieprz i przyprawy oraz surowe jajko ( opcjonalnie posiekany szczypiorek )  i około 2 łyżek bułki tartej. Ważne aby uzyskać dość ścisła konsystencje mięsa, aby udało nam się zawinąć kotlet
  3. Ręce opłukujemy zimną wodą ( to ważne bo wtedy mięso nie będzie się kleić do rąk )
  4. Formujemy kulkę którą spłaszczamy na reku na placek w który zawiniemy nasz farsz
  5. "tak jak na zdjęciu" nakładamy trochę utartego sera i ketchup
  6. Zawijamy kotlet i delikatnie ( bez moczenia w jajku) panierujemy go nasza bułką tartą
  7. Rozgrzewamy patelnie i układamy na niej nasze kotleciki
  8. Smażymy z obu stron co jakiś czas delikatnie obracając





A tak wyglądają po przekrojeniu....pycha !








Galaretka owocowa

Galaretka owocowa nadaje się na deser lub do ciasta - pycha

  • 2 torebki herbaty owocowej (swój ulubiony smak)
  • Łyżka żelatyny
  • Słodzik w tabletkach 3-4 w zależności jak słodką lubimy

    1. Herbatę zaparzyć w kubku z około 200 ml wody pod przykryciem
    2.  Gdy będzie już esencjonalna, ale wciąż gorącą wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia
    3. Przelać do pojemniczka/miseczki lub zostawić w kubku
    4. Wstawić na noc do lodówki

Ja robiłam cynamon jabłko, toffi karmel, śliwka cynamon . . . itp. I zawsze były pyszne
Można na górę położyć łyżkę jogurtu naturalnego gęstego i zetrzeć odrobinę sparzonej skorki z cytryny


Woda smakowa - orzeźwiająca

 











  1. Do szklanki wlewamy wodę
  2. Wsypujemy pół łyżeczki aromatu
  3. Wlewamy słodzik w płynie - w zależności od tego jak słodką chcemy wodę
  4. Wszystko mieszamy najlepiej za pomocą spieniacza do mleka - ponieważ aromat jest w formie sypkiej musimy go dobrze rozmiesza ( nie nadają się aromaty w płynie bo są oleiste i nie można ich wymieszać)

wtorek, 5 lutego 2013

Budyń




FAZA I

  • pół litra mleka
  • 5-6 tabletek słodziku
  • kakao lub cynamon do dekoracji
  • 1 opakowanie budyniu ( dowolny smak )

  1. Z pól litra mleka odlać pol szklanki, resztę zagotować. 
  2. Do jeszcze nie gotującego się mleka wrzucić słodzik i mieszać przez chwile. 
  3. Do mleka w szklance wsypać zawartość budyniu i rozmieszać, najlepiej trzepaczka.
  4. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać rozmieszany budyń
  5. Gotować jeszcze 3-4 minuty , aż budyń zgęstnieje


Można posypać odrobiną kakao lub cynamonu :)











Jajko na miękko

Niby proste danie ale nie zawsze wychodzi jak trzeba :)

Ja jaka na miękko gotuje w taki sposób:

Do garnuszka z zimną wodą wkładamy jajka. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli.

Gotujemy na max ogniu. Od zagotowania się wody liczę zawsze na stoperze dokładnie 2,5 minuty, garnek zdejmuje z ognia i podstawiam pod kran i opłukuje zimna wodą. Gotowe.

Po takim czasie jajka są naprawdę na miękko, lejące. Jak chcemy bardziej ścięte gotujemy 3,5minuty :)















Sałatka z mortadelą


Składniki:

1/2 pekinki
300g mortadeli
1 mała papryka zielona
1 średni pomidor ( ja zimą używam małe na gałązce ok 5-7 szt )
2 ogórki  konserwowe lub kiszone
Oliwki
Jogurt naturalny
Przyprawa do kefiru i twarożku

Pokroić wszystkie składniki w kostkę. Jogurt wymieszać z przyprawa i połączyć z resztą. Szyba sałatka do pracy.



niedziela, 3 lutego 2013

Kurczak z sosem cytrynowym i białym pieprzem



FAZA I

Pyszny kurczak na I fazę, danie oryginalne i orientalne - tylko nie przesadzajcie z ilościa pieprzu a kolendra najlepsza jest swiezo mielona z młynka. pozdrawiam
  • duża piers z kurczaka
  • delikata lub inna przyprawa do mięs
  • mały jogurt naturalny
  • pieprz biały
  • sól
  • kolendra mielona
  • tymianek mielony
  • imbir
  • poł cytryny
  • mała cebula
  1. Piers kroimy na średnia kostkę
  2. Obsypujemy delikata i wstawiamy na godzine do lodówki
  3. Cebulę kroimy w cienkie pióra
  4. Podsmażamy na patelni teflonowej
  5. Dodajemy pokrojona pierś
  6. Smażymy do czasu zrumienienia piersi
  7. Na mięso wyciskamy sok z cytryny
  8. Wylewamy jogurt naturalny i dodajemy przyprawy
  9. Smażymy do czasu odparowania części jogurtu, tak aby zrobił sie z tego gęsty sos
  10. podajemy posypane skórka cytryny


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj