sobota, 26 stycznia 2013

Omlet

Smakowity omlet na niedzielne śniadanie

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mleka 1,5%
  • sól,pieprz

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę.Gotowe !

Frytki

Tego jeszcze nie było...uwielbiasz fast foody ?! To przepis idealny dla Ciebie :D



  • 1 seler
  • przyprawa do pizzy lub do dań z ziemniaków
  • parę kropli oliwy z oliwek



Seler kroimy w słupki jak frytki.
W misce mieszamy je z przyprawami i oliwą która połączy przyprawy z frytkami.
Na pergaminie układamy nasze "frytki" i pieczemy na opcji góra-dół około 30minut w rozgrzanym do 200stopni piekarniku.( w połowie czasu dobrze obrócić frytki na 2 stronę )



Zapiekanka z cukini i miesa mielonego




Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 średnia cebula
  • 300dag mięsa mielonego z indyka
  •  Przyprawa do grilla
  • Sól, pieprz


Cebule kroimy na średnią kostkę i smażymy z mięsem.
Cukinie i paprykę pokroić na średnią kostkę, wrzucić do naczynia żaroodpornego. Wymieszać z mięsem.
Doprawić przyprawami i piec około 20min w 200stopniach. Co jakiś czas przemieszać aby warzywa równo się upiekły.


piątek, 25 stycznia 2013

Raclette

Raclette





to doskonała zabawa dla większej liczby osób lubiących kuchnie lub dobry sposób na udaną imprezę przy stole heh :)

Można bez tłuszczowo przyrządzić doskonałe potrawy na obiad lub śniadanie.

Na górnej warstwie możemy grillować dozwolone w diecie warzywa takie jak:

papryka
pomidor
pieczarki
cukinia
kabaczek


Na dolnych tackach ( raclette ) możemy zrobić szybko jajko sadzone czy roztopić plasterek sera. Oczywiście Piórko :P

Z takiej zabawy może wyjść znakomita kanapka

chleb+papryka,pomidor,pieczarka+ser a na całość można wyłożyć jajko. Prawie jak kanapka w McDonaldzie...tylko dietetyczna :D


Dobrym sposobem jest tez wyśmienita przystawka z kabaczka



Na obiad możemy ugriullować sobie piersi z kurczaka

Tatar wołowy

25 dag wołowiny
1 cebula
1 żółtko
1 ogórek kiszony
Łyżeczka musztardy
Maggi
Sól, pieprz

Wołowinę czystą bez tłuszczu mielimy ( najlepiej dwukrotnie ) w maszynce. Dodajemy pokrojony w kostkę ogórka i cebulę.
Do całości dodajemy łyżeczkę musztardy i kilka kropli Maggi oraz samo żółtko.

Całość dobrze mieszamy, próbujemy i do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej najpierw spróbować potem solić bo czasami ogórki kiszone są mocno słone.

Magda Gessler proponuje by do tatara dodawać wodę mineralną oraz grzybki marynowane pokrojone w kostkę.

Pasta z makreli

  • 1 makrela wędzona
  • 2 jajka
  • 20dag sera Piórko
  • jogurt naturalny
  • sól i pieprz


  1. Mięso z makreli kroimy w drobną kostkę
  2. Dodajemy jajka ugotowane na twardo również pokrojone w kostkę. 
  3. Do tego starty na tarce ser. 
  4. Całość mieszamy z jogurtem naturalnym oraz solą i pieprzem

Dodatkowo jeśli ktoś lubi można dodać ogórka kiszonego lub konserwowego pokrojonego w kostkę.

Idealna na kanapki z Tostem

Sernik na zimno - toffi



Faza I
·       500 gram twarogu chudego mielonego – typ Emilki
·       200 ml mleka 1,5%
·       2 łyżki żelatyny
·       Aromat toffi (można użyć innego najlepiej w proszku bo są bardziej intensywne)
·       12 tabletek słodzika
·       75 ml wody

1.      Twaróg zmiksować ze stopniowo dodawanym mlekiem (tak żeby nie ochlapać całej kuchni) na gładki krem
2.      Woda zagotować i rozpuścić w niej żelatynę – odstawić do ostygnięcia ale pilnować żeby się nie zastygła
3.      Słodzik rozpuścić w ¼ kieliszka cieplej wody
4.      Do masy serowej dodać kilka kropel aromatu, rozpuszczony słodzik i żelatynę
5.      Masę wlać do okrągłej foremki silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia
6.      Wierzch można posypać cynamonem lub kakao
7.      Wstawić do lodówki na 3h aż dobrze stężeje

Pomidorowa z parówkami


I faza

Porcja dla 2 osób
  • Cebula
  • 300 gram parówek z fileta
  • Pol litra wody
  • Kostka rosołowa o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielski
  • Łyżka Vegety
  • 1 łyżka papryki (słodką, gdy zupa ma być łagodną, ostrej, gdy pikantna)
  • Szczypta majeranku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

    1. Cebule obrać, drobno posiekać, chwile smażyć na patelni, po czym zalać ja 1/8 szklanki wody i dusić aż do odparowana wody często mieszając.
    2. Parówki pokroić na cienkie plasterki podsmażyć z cebulą
    3. W garnku zagotować wodę z kostka rosołowa i przyprawami
    4. Dodać cebule i parówki gotować 5 minut
    5. Dodać koncentrat i gotować kolejne 5 minut
    6. Jeśli ktoś lubi „zabielona” można dodać trochę mleka 1,5%

smacznego 


Twaróg z rzodkiewką

250dag twarogu 0% tłuszczu
Szczypiorek
Cebula
Rzodkiewka
Jogurt naturalny


Szczypiorek i cebulę kroimy drobno. Rzodkiewkę ścieramy na tarce ( oczka serowe ) całość mieszamy z twarogiem i jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Jak nie ma okresu na rzodkiewkę możemy ją zastąpić ogórkiem konserwowym lub kiszonym i wtedy śniadanie może być zarówno na I jak i II etap diety :)


Nutella

Faza I

Pyszny dodatek do gofrów ciasteczek i naleśników

  • 8 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • 4-5 tabletek słodziku utartego na pył albo rozpuszczonego w niewielkiej ilości ciepłej wody
  • 1 łyżka kakao odtłuszczonego
  • aromat orzechowy
  • aromat czekoladowy
  • 3 łyżki mleka 1,5 % płynnego

  1. Wszystkie składniki wkładamy do  starego słoiczka po nutelli takiego jak szklanka albo innego pojemniczka tego kształtu
  2. Miksujemy około 4-5 minut aż krem będzie tworzył jednolitą masę 
  3. i .... smacznego :)  super prosty przepis

czwartek, 24 stycznia 2013

Soja z marchewką i parówkami

Faza II

  • 50g soi suszonej w ziarnach
  •  3-4 parówki z fileta
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • pól papryki świeżej
  • koncentrat pomidorowy
  • kostka do zup o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • przyprawa do dań z fasoli
  1. Soje namaczamy w 0,5 litra wody - zostawiamy na cała noc. Następnego dnia wciągnie cześc wody i będzie miękka
Następnego dnia
  1. Gotujemy 700 ml wody
  2. Płuczemy soję pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku
  3. Gotujemy bez przykrycia około 10 minut, po czym nakładamy pokrywkę na garnek i gotujemy na małym ogniu około godziny, co jakiś czas sprawdzamy czy zbyt dużo wody się nie wygotowało, bo musi jej wystarczy na sos
  4. Marchew obrać i pokroić w talarki, paprykę w paski
  5. Po upływie czasu zwiększy ogień aby zaczęło się mocno gotować i wrzucić kostkę warzywną oraz marchew, paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawy
  6. Gotowa kolejne 20 minut - pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając
  7. Parówki pokroić na talarki i zrumienić na patelni razem z cebulą pokrojona w pióra
  8. Przełoży parówki i cebulę do garnka z soją
  9. W małej ilości wody bardzo dokładnie - najlepiej trzepaczka rozmiesza mąkę
  10. Powoli wlewać do gotującego się sosu wciąż mieszając aby nie powstały kluski
  11. Gdy sos zgęstnieje gotować na ogniu jeszcze 3 minuty 
I gotowe smacznego:)


środa, 23 stycznia 2013

Leczo



SKŁADNIKI:

  • 1  średni kabaczek,cukinia,bakłażan
  • 8 szt parówek z fileta
  • 2-3 małe papryki
  • 2 pomidory
  • 2 średnie cebule
  • Sól, pieprz
  • Papryka chilli
  • Przyprawa węgierska do kurczaka
  • jajko

Parówki kroimy w kostkę lub półksiężyce i smażymy na patelni razem z cebulą posiekaną w kostkę.
Po chwili jak wszystko zacznie rumienić się dodajemy paprykę ( ja używam czerwoną,zieloną i żółtą dla efektu kolorów ) także pokrojoną w kostkę ( najlepiej obraną ze skórki. )

Cukinie obieramy ze skóry i kładziemy na ręczniku papierowym i posypujemy solą, żeby wyszła z niej woda.
Po 10 minutach wycieramy ją dokładnie i kroimy w dość dużą kostkę.

Do garnka ( dużego ) wlewamy dosłownie pół szklanki wody i wrzucamy cukinię. Gotujemy ją aż zmięknie. Odcedzamy z wody dodajemy pomidory pokrojone w średnią kostkę i dusimy na małym ogniu koło 8minut.

Na koniec wrzucamy całość z patelni do garnka i całość delikatnie mieszamy doprawiając przyprawami, pół łyżeczki ( jak ktoś lubi ostre to dajemy więcej ) papryki chilli lub pieprzu Cayenne i przyprawę węgierską.

Dla smaku można część lecza przełożyć z powrotem na patelnię wbić do niego jajko lub dwa i przesmażyć jak jajecznice.


Leczo najlepiej smakuje następnego dnia.
Z racji dużej porcji można część zamrozić




wtorek, 22 stycznia 2013

Tortilla !!!

Jeden z najlepszych obiadów w tej diecie.



Packi na tortille

Skład:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • mąka kukurydziana około szklanki
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy - ciasto musi być bardzo rzadkie prawie takie jak mleko, bo tylko wtedy naleśniki wyjdą cienkie. jeśli będzie za gęste dodajemy mleka - jeśli za rzadkie maki - ja zawsze robię tak na oko

Wlewamy cienką warstwę na bardzo rozgrzana patelnie. Ja wlewam "placek" na środek i przechylając patelnie rozlewam ciasto po całym spodzie patelni. Smażymy około minuty po jednej stronie do momentu aż ciasto zrobi się ścisłe i nie wyleje się w czasie przewracania na druga stronę



Farsz:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 pekinki
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 2 pomidory ( mogą być cherry - wtedy więcej :) )
  • Oliwki
  • 1 cebula
 

Pierś kroimy w cienkie paseczki lub w nie za dużą kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka lub kebab/gyros.Smażymy.

W miseczce mieszamy pokrojoną pekinkę , ogórki w kostkę lub pół księżyce, pomidory i cebula w pióra.Oliwki w talarki,kółka :)

Całość mieszamy z sosem:

  • jogurt naturalny
  • czosnek granulowany
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka chrzanu
  • przyprawa do gyrosa


Dodajemy pierś i całość zawijamy w placek.

Nie orientuje się czy jest feta z niską zawartością tłuszczu ale jeśli tak można też parę kosteczek dodać jak ktoś lubi.

Opcje podawania można urozmaicić albo w placku albo na talerzu z sałatką

Sałatka z tuńczyka na ciepło i zimno

Tą sałatkę można podawać na zimno jako śniadanie/kolacja lub na ciepło jako obiad.


  • 1 puszka tuńczyka w wodzie
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plasterki mozzarelli light
  • bazylia
  • sól, pieprz
Do sałatki pekinka

Do obiadu makaron ( oczywiście własnej roboty lub owsiany lub na skrobi kukurydzianej )


Mieszamy tuńczyka z pokrojonymi w kostkę pomidorami , wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i pokrojoną w kosteczkę mozzarelle. Doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami.

Do sałatki dodajemy poszatkowaną pekinkę a do dania obiadowego makaron gotujemy i ciepły wykładamy na resztę , wtedy fajnie roztopi się mozzarella. :)

Można też wszystko lekko podsmażyć na patelni.


Żurek




Składniki:

750ml wody
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Łyżeczka wegety
1 ząbek czosnku
1 kostka bulionu odtłuszczonego
4 łyżeczki chrzanu
1/2 serka wiejskiego ( 100g )
2 jajka ugotowane na twardo
Kiełbasa biała drobiowa lub podwędzana kiełbasa z piersi kurczaka ( Morliny)

Zagotować wodę z liściem laurowym i zielem oraz łyżeczka wegety i kostką bulionową.

Do gotującej się wody wrzucamy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować około 5-8minut. Doprawić majerankiem. W tym czasie ugotować jajka na twardo.

Do gotowego wywaru dodać serek wiejski wraz z chrzanem i gotować kolejne 5-8minut.

Podawać z jajkiem.


Smacznego !



poniedziałek, 21 stycznia 2013

Pure z selera

Składniki:

1 seler
500ml wody
3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
Sól, pieprz,czosnek w proszku


Seler obrać, i pokroić w drobną kostkę. Gotować w osolonej wodzie pod przykryciem około 20min aż będzie bardzo miękki tak żeby rozpadał się po naciśnięciu widelcem.

Odcedzić seler, zblenderować ( na jednolitą masę bez grudek )  wraz z jogurtem i przyprawami.

Deser marcepan/krówka - banan

Faza I 



  • opakowanie serka sernikowego - tym Emilki
  • 4 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 5 tabletek słodzika - rozpuszczonego w malej ilości ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki kakao odtłuszczonego
  • aromat banan
  • aromat marcepan lub krówka
  1. Serek, mleko i rozpuszczony słodzik zmiksować na gładki krem
  2. Połowę masy odłożyć do osobnej miseczki
  3. Do pozostałej dodać przesiane przez sitko kakao i Odrobinę aromatu marcepanowego
  4. Do jasnej masy dodać aromat bananowy
  5. Włożyć najlepiej do przezroczystych miseczek na dole masa ciemna na gorze jasna - którą dodatkowo dla efektu wizualnego posypujemy kakao ale tylko w ten sposób aby powstały kropeczki a nie aby zakryć całą białą masę
deser pycha wiec polecam
Można oczywiście użyć innych aromatów ale to połączenie jest bardzo dobre

Bułka tarta - lepsza od prawdziwej

Bułka tarta otrębowa jest na prawdę świetna, bo jest bardziej chrupiąca od zwykłej




I etap

  • Chleb
  • Maszynka do mielenia lub tarka

  1. Resztki chleba, którego nie zjedliśmy kroimy na małe kawałki lub cienkie kromki – to ważne, bo chleb jest bardziej mokry niż „zwykły” wiec suszy się tez dłużej
  2. Układamy na grzejniku w zimę a w lato w suszarce do owoców lub na słońcu na parapecie
  3. Kiedy będzie się kruszył, – czyli będzie bardzo wysuszony mielimy go w maszynce do mielenia mięsa lub na tarce (szkoda paluchów )
  4. Tak przygotowaną bułkę wkładamy do szczelnego pojemnika

Świetnie nadaje się do wszystkiego, do czego wcześniej używaliśmy zwykłej buki no i chlebek się nie marnuje


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj