niedziela, 21 kwietnia 2013

Monte

Deser



SKŁADNIKI:
  • 1/2 litra mleka 2%
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 czubate łyżki serka homogenizowanego 0%
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 7 tabletek słodzika rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
  • płaska łyżeczka kakao odtłuszczonego
  • aromat czekoladowy i orzech laskowy po około 5 kropelek

JAK ZROBIĆ:
  1. mleko w płynie wymieszać z mlekiem w proszku za pomocą trzepaczki
  2. Mleko zagotować, zdjąć z ognia
  3. Dodać słodzik i żelatynę, miesza do momentu aż żelatyna się rozpuści,
  4. Doda serek homogenizowany i miesza aż masa będzie jednolita
  5. Połowę masy odlać do dzbanuszka
  6. Do pozostałej doda kakao - najlepiej przesiać je przez sitko i aromaty
  7. Wlać ciemną masę do kubeczków/ miseczek tak aby zajęła połowę zawartość
  8. Wstawić na około godzinę do lodówki (białej części jeszcze nie chłodzimy)
  9. Gdy ciemna masa zgęstnieję wylewamy na nią biała i ponownie wkładamy do lodówki - ja zawsze wkładam na cała noc
Deser jest mega pyszny!





18 komentarzy:

  1. świetny pomysł na lekki deserek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już chyba setny raz widzę ten przepis i ciągle mówię sobie "muszę wypróbować" :) Tym razem chyba muszę go zrobić :) Byle nie skończyło się na gadaniu haha

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to smakowicie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko super ale odechciewa się gdy w przepisie widze słodzik. Ani to dobre ani zdrowe, ba mało co jest taką chemią do tego tuczy bo napedza apetyt,już lepiej dać ten cukier o wiele zdrowiej i dietetyczniej wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jeśli już jeść desery to na bogato, a nie truć się bot o wyklucza jedno drugie :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
    3. Zaden problem mozna uzyc xyliyolu albo stewi to naturalne slodziki z roslin ;)

      Usuń
  6. A można zamrozić normalne Monte ? Takie prosto ze sklepu ? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie troche bez sensu.Robiłam to i powiem szczeże,że to jest to samo co zamrożone monte lepiej włozyć na 15 min do zamrażalki niż czekac pół godziny na to samo . Tyle z mojej strony pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu zrobisz samemu i wiecej czyli taniej:)

      Usuń
  8. Ja bym też zastąpiła słodzik czymś innym..

    OdpowiedzUsuń
  9. ja bym dodała miodu

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślinka do pasa... Zrobie na pewno

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj