środa, 6 lutego 2013

Kotlety mielone z piersi nadziewane serem i ketchupem

I FAZA




Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • surowe jajko
  • ser piórko
  • ketchup
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • opcjonalnie szczypiorek




Jak robić:

  1. Pierś mielimy
  2. Dodajemy sól, pieprz i przyprawy oraz surowe jajko ( opcjonalnie posiekany szczypiorek )  i około 2 łyżek bułki tartej. Ważne aby uzyskać dość ścisła konsystencje mięsa, aby udało nam się zawinąć kotlet
  3. Ręce opłukujemy zimną wodą ( to ważne bo wtedy mięso nie będzie się kleić do rąk )
  4. Formujemy kulkę którą spłaszczamy na reku na placek w który zawiniemy nasz farsz
  5. "tak jak na zdjęciu" nakładamy trochę utartego sera i ketchup
  6. Zawijamy kotlet i delikatnie ( bez moczenia w jajku) panierujemy go nasza bułką tartą
  7. Rozgrzewamy patelnie i układamy na niej nasze kotleciki
  8. Smażymy z obu stron co jakiś czas delikatnie obracając





A tak wyglądają po przekrojeniu....pycha !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj